Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du som läser detta kanske bor eller är påväg att flytta in i en bostadsrättsförening som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill/behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?

Kostnaden vägs upp i trivsel och värdeökning

Kortfattat skapar en balkong fördelar för dig som boende, dels ett rum som ger en känsla av frihet, samtidigt som det höjer värdet på din bostad. För dig som vill förstå och gräva lite mer hur det går till kan läsa vidare.

Vi på TBO Haglinds är behjälpliga såklart då vi bygger för bostadsrättsföreningar och kan skräddarsy era balkonger då vi har egen balkongproduktion vilket ger större frihet och ni kan få exakt vad ni är ute efter. Vi bygger helt nya balkonger, renoverar och byter ut befintliga balkonger samt erbjuder inglasade balkonger.

Vem står för kostnaden?

Bostadsrättsägaren står för kostnaden, om inget annat beslutas. Om alla i föreningen är överens om att antingen bygga, glasa in eller renovera nuvarande balkonger så blir kostnaden lägre jämfört med om endast ett fåtal boenden som vill ha balkonger. Detta beror på att kostnaden fördelas på fler. Fastigheten ger också ett snyggare och enhetligt intryck om alla bostäder har gjort samma eller liknande åtgärder.

Hur betalar bostadsrättsföreningar kostnaden för balkonger?

Frågan om hur kostnaden ska betalas är en fråga som ska diskuteras i bostadsrättsföreningar. Det finns flera olika typer av finansiella lösningar som en bostadsrättsförening kan göra. Vissa bostadsföreningar står för hela kostnaden då ekonomin är mycket god. Vissa föreningar väljer att öka hyran med några procent för alla boenden. Det finns även sätt där föreningsmedlemmar bestämmer att varje medlem få stå för antingen hela eller en del av kostnaden själva. Ibland kan även bostadsrättsföreningar även gå in och låna ut pengarna till en boende och göra en avbetalningsplan med fördelaktig ränta för personen som saknar pengarna. Som sagt finns det flera olika lösningar.

Om er bostadsrättsförening väljer att investera i balkonger så kan värdet på bostäderna öka med upp till 15%. Värdeökningen överstiger i många fall kostnaderna för själva balkongerna. Efter att bygget är klart, så är det bra att göra en omvärdering av bostaden. Det finns möjlighet till bättre lånevillkor och minskad amortering. Oaser som bjuder in till avslappnande stunder och skapar frihet för boende i fastigheten, är väl värt investeringen!

Vem ansvarar för underhåll och vad kostar det?

När balkongerna är monterade och färdiga ansvarar bostadsrättsföreningen för underhållet. Därför är det bostadsrättsföreningen som står för kostnaden för underhåll och reparationer. Beroende på hur beslut tas, kan en Brf ta ut en avgift för löpande underhåll. Så tänk på att det är lönsamt att satsa på balkonger som håller länge och är producerade av robust material.

Våra balkonglösningar kräver minimalt underhåll. Inglasade balkonger har också längre livslängd och kräver mindre underhåll än öppna balkonger. Därför kan det vara bra att tänka långsiktig och inkludera eventuella behov av reparationer och underhåll i budgeten vid beslut om balkongbygge.

Hur går stegen till när min bostadsrättsförening vill eller funderar på att bygga balkonger?

Alla balkongleverantörer har olika steg och tillvägagångssätt för detta. Så det är lite svårt att svara på. Vi på TBO Haglinds har valt följande steg, efter att ni har kontaktat oss på mailbox@tbo.se eller ringer 05889-866 00.

 • Ni kontaktar oss och får en presentation av hur balkongentreprenad fungerar.
 • I samband med det går vi genom alla krav, tankar och önskemål er bostadsrättsförening har.
  Här presenterar vi olika modeller och material för att ni ska känna att ni kan ta ett bra och välinformerat beslut.
 • Vi tar fram förslag baserat på era slutgiltiga tankar och behov med utgångspunkt i fastighetens förutsättningar och tidsepok.
 • Ni får en offert med ritningar och tidsplan. Eftersom vi har översyn över produktionen av balkonger kan vi välja ut material och detaljer.
 • Ni får hjälp med allt från bygglov till en projektledare som tar hand om hela processen. 
 • Vi finns även som stöd och kan hjälpa till att guida kring krav och ansvarsfördelningar under bygget..

För en mer detaljerad hur det går till i 10 steg kan ni klicka här.

Det finns några saker att tänka på inför beslutet att renovera eller skapa nya balkonger.

–          Diskutera vilka önskemål, krav och behov som ni har i er bostadsrättsförening.

–          Besluta om det ska vara inglasade balkonger, öppna eller båda alternativen.

–          Kom ihåg att det är viktigt att se till att balkongerna matchar fastighetens arkitektur och förutsättningar.

Tips!

– Bygga ny balkong som passar er och fastigheten
Att bygga helt nya balkonger är ett projekt som kräver gedigen kunskap. Vi på TBO Haglinds har koll på hela processen från bygglov till slutbesiktning. Vi har olika modeller att välja på och erbjuder unika lösningar anpassade efter era behov och fastigheten. Så att båda fastighetens och boendes krav blir tillgodosedda.

– Vid balkongrenovering är det bra tillfälle att bygga ut balkongen
Om er bostadsrättsförening redan har befintliga balkonger med renoveringsbehov, så kan det vara bra att bygga ut balkongerna samtidigt som man renoverar. En större balkong bjuder in till samvaro och trivsel och ökar värdet på bostaden. En bra investering, helt enkelt!

– Inglasad balkong ökar livslängden och värdet
För bästa tänkbara nyttjande av en balkong, så är inglasning ett bra alternativ. Balkongen blir på så sätt användbar tidigt på våren och långt in på hösten. Inglasningen gör också att fastighetens attraktivitet ökar. Om er bostadsrättsförening önskar avvakta med själva inglasningen så går det bra att göra förberedande åtgärder så att balkongerna går att glasa in i efterhand.

Några varför du bör anlita oss på TBO för ert balkongprojekt.

 • Tillsammans så hjälper vi er att ta fram den bästa planen utifrån fastighetens förutsättningar och era krav och önskemål.
 • Balkonger som är kvalitetssäkrade då vi tillverkar själva balkonger i Arboga.
 • Balkonger med lång hållbarhet. På så sätt minskar era kostnader på underhåll.
 • Snabbt support för att utföra service.
 • Du får gedigen kunskap och med 35 års erfarenhet av balkongbygge.

Genom att anlita oss på TBO Haglinds som har gedigen erfarenhet kan vi hjälpa er att hitta de lösningarna som passar era önskemål. Det gör att vi även kan se hur ni kan få ner kostnaderna utan att tumma på kvalitet. Vi delar även gärna med oss av referenser och visar gärna upp tidigare projekt. Hör av er till oss så hjälper vi er att höja värdet på era bostäder!

TBO kan balkonger

Vi på TBO Haglinds bygger för bostadsrättsföreningar och vi kan skräddarsy balkonger då vi har vår egen balkongproduktion här i Arboga. Dessa förutsättningar gör att vi kan göra allt för att ni ska få exakt vad ni är ute efter. Vi bygger nya balkonger, renoverar och byter ut befintliga balkonger samt erbjuder inglasade balkonger.

Välkommen att kontakta oss!