Hoppa till huvudinnehållet

Det är inte ovanligt att äldre balkonger är för små till ytan för att få plats med det man vill på dem. För att kunna möblera och få större njutning och nytta av den väljer många att passa på att bygga en större när det är dags för underhåll.
– En balkong har en teoretisk livslängd på 50 år och behöver sedan renoveras på ett eller annat sätt. Många väljer då att byta ut sin balkong helt mot en större och modernare, säger Pär Haglind, vd på TBO.

Tänk dig en sommarkväll när det fortfarande är ljummet ute och de långa dagarna gör att det ännu är ljust. Om du är lycklig nog att ha en stor balkong att gå ut på kan du njuta av den friska uteluften, kanske med något gott att dricka – i sällskapet av bara dig själv eller med någon du tycker om att spendera tid med.

Men många hushåll saknar en bra balkong att kunna vistas på. Det kan vara så att det finns en balkong, men att den är för liten eller i så dåligt skick att man inte vill använda den särskilt mycket. I andra fall saknas balkong helt. Om du i det fallet bor i en bostadsrätt kan du föreslå till styrelsen att de ska ansöka om bygglov till att bygga. Förmodligen är ni flera i föreningen som har samma önskan.

Små balkonger vanligt på äldre fastigheter

Om du är en av dem som bor i en fastighet med en gammal, liten balkong har du bra möjligheter till en ordentlig förbättring. Pär Haglind, vd på TBO, berättar att balkongbyte är deras största marknad.

– Det kan till exempel ha hänt något i bostadsrättsföreningen som gör att man måste göra något åt skicket på balkongerna. En balkong har en teoretisk livslängd på 50 år och behöver sedan renoveras på ett eller annat sätt. De som vi byter nu är så gamla som 60-70 år. Det går att laga de befintliga balkongerna till en viss gräns, sedan är det utbyte som gäller, säger Pär.

Att byta ut den gamla balkongen helt är något man många gånger tjänar på. Kostnaden är oftast inte dyrare än renoveringen av den gamla, och dessutom blir den nya balkongen både större och fräschare.

– En lagning är förhållandevis dyr mot vad man får ut. Ibland funkar det inte att bygga en större balkong av byggnadstekniska anledningar eller på grund av bygglov, men när det går passar de allra flesta på att göra det. Såklart vill man ha en så stor balkong som möjligt, speciellt om den ska vara inglasad, vilket 90-95 procent av våra kunder väljer, berättar Pär.

Förbättrad trivsel med en ny och större balkong

Kunder som valt att byta ut sin balkong mot en ny och större trivs särskilt bra med att äntligen kunna inreda och pyssla som de vill på den nya ytan. Genom att ha plats för möbler och gott om yta att röra sig på blir balkongen en plats för umgänge och avslappning. Med inglasning går det att njuta av den under större delen av året.

Alternativet för den som redan är nöjd med sin befintliga balkong och bara vill utföra en renovering går också bra.

– Då knackar vi bort trasig betong och gjuter på ny, och sätter upp ett nytt räcke. Balkongen får sitta kvar, jämfört mot utbyte då vi sågar bort hela den gamla balkongen och sätter upp en ny och större, säger Pär.