Hoppa till huvudinnehållet

Har du en balkong som sällan nyttjas eftersom du lider av buller och ljud som tränger in? Eller är det så att planerar att skaffa balkonger men är oroliga för ljudnivån. Det är framför allt jobbigt om det är oljud dygnet runt. Ljudisolering av balkonger ökar även trivseln i fastigheten och det finns olika sätt att gå tillväga. 

Minskade bullernivåer inomhus bidrar till bättre hälsa och sänkta stressnivåer. Vid tätt trafikerade vägar och i områden där det förekommer mycket buller är valet av inglasade balkonger det bästa sättet att sänka ljudnivån.  I Sverige finns det ett rekommenderat värde på ljudnivå som mäts i decibel(dB). För närvarande rekommenderas max 40 dB vilket är i linje med WHOs rekommendationer. Värden som ligger över påverkar nattsömnen, koncentrationen och ökar stressnivåerna. Därför kan det vara bra att mäta ljudnivåer i lägenheterna om ni misstänker att värdet ligger över rekommendationer. 

Stockholm, Sweden – August 31, 2015: Traffic on the street Langholmsgatan at Hornstull.

Glasa in balkonger för ljudisolering

Moderna inglasade balkonger tillverkade med omsorg är mer ljudisolerande än äldre balkonger. Det finns även sätt att ljudisolera äldre balkonger för att sänka ljudnivån i fastigheten. Ibland kan boende själva även inreda, för att dämpa ljud som kommer utifrån. Det går även att glasa in befintliga balkonger för bättre ljudisolering.

Fördelar med att glasa in balkongen:

  • Dämpar ljud och buller på balkong och inne i bostaden.
  • Ökar balkongens livslängd jämfört med öppen balkong.
  • Bidrar till ett bättre inomhusklimat.
  • Ökar värdet på din lägenhet.

Vi på TBO har själv kontroll över alla delar i produktionen vilket gör att kan forma era balkonger estetiskt samtidigt som de är funktionella och är ljudisolerade. Våra inglasningssystem har få rörliga delar. Detta bidrar till bättre ljudisolering samtidigt som det leder till mindre underhåll i framtiden.
Läs mer här om glasa in balkong.

Material till balkonger gör skillnad för ljudisolering

Val av glas och dörrar påverkar ljudnivån

Dörrar och glas påverkar också att ljudet tränger in. Moderna glas och isolering kring fönster hjälper till att sänka ljudnivån. Det är av vikt att ni kollar med er eller framtida balkongleverantör att ni har som mål att ljudisolera så att balkongerna byggs rätt för just det ändamålet. 

Det finns möjlighet även att laminerade dina nuvarande balkongglas med extra skickt glas som gör att ljudisoleringen ökar. Kolla med din nuvarande balkongleverantör.

Ljudisolerade skärmar och paneler

Det går att köpa skämar eller paneler som det går att sätta upp som absorberar ljudet. Dessa brukar användas många gånger på företag i arbetsmiljöer men kan även andas i hemma. Det går att sätta upp på väggen dock bör du ställa frågan till bostadsrättsföreningen eller fastighetsägaren om det går bra. Men dessa kan vara målade och ge en skönare och lugnare miljö på balkongen.

Materialen brukar vara tyg och plastmaterial. Aluminium och gips  är oxå bra val av material för dessa då det absorberar ljud bra. Däremot är det inte det effektivaste sättet att ljudisolera din balkong.

Inredning minskar oljud

Inglasade balkonger kan även inredas för att dämpa ljud bättre. Med hjälp av olika tyger och mattor, gardiner, kuddar, textilier absorberar ljud och minskar oljudet ytterligare. Även trätrallar i tjockare material kan bidra till att sänka ljudnivån.

Det finns speciella golv till balkonger som är speciellt framtagna för att ljudisolera och förbättra akustiken. Det är viktigt att tänka på att golv till balkonger måste klara höga temperaturer och väderväxlingar.

Sammanfattning, ljudisolering av balkonger

Det bästa sättet att ljudisolera balkonger är genom inglasning. Moderna balkonglösningar gör det möjligt att sänka ljudnivån på balkonger såväl som inne i bostäderna. I områden med hårt trafikerade vägar eller där det förekommer mycket buller kan en inglasad balkong göra stor skillnad. Mindre buller på balkongen ökar trivsel i fastigheten och gör att du som boende nyttjar balkongen mer. Det går också att ljudisolera bostäderna bättre med moderna fönster och lister.

Ljuddämpning görs även genom att välja material till balkongen med omsorg. Det går att använda olika material beroende på typ av buller och ljud som kommer utifrån. Genom att arbeta med rätt typ av isolering och glas är det inte svårt att snabbt sänka ljudnivån med upp till 20 dB. Vi på TBO har olika modeller av inglasade balkonger och kan aktivt arbeta med detaljer som ljudisolering. Styrelsen får hjälp att hitta bästa lösningen för fastigheten och boende, inte bara för ljudisolering utan med hänsyn till fastighetens arkitektur och design.

Vill du ha hjälp med ljudisolering av balkonger?

Glasa in balkonger för att få ned ljudnivån och öka komforten kräver planering. Vi på TBO hjälper till med hela projektet och delar gärna med oss av referensobjekt. Självklart utför vi mätningar för att hitta bästa balkonglösning utifrån fastighetens förutsättningar. Förutom ljudisolering tar vi även hänsyn till arkitektur och och bostadsområdets karaktär. 

När du anlitar oss får du en projektledare som är med genom hela processen och du får högkvalitativa ljuddämpande balkonger som tillverkas i Arboga. Vi överser hela produktionen vilket ger oss kontroll över bland annat kvalitet ner i minsta detalj. Förutom inglasade balkonger kan vi hjälpa till att hitta andra lösningar när det kommer till ljudisolering.

Du får gärna kontakta oss med din fråga eller problem så ska vi se om vi kan hjälpa er.

Kontakta oss gärna på mailbox@tbo.se eller ring 0589-866 00.