Hoppa till huvudinnehållet

Sommaren är den tid då balkongen utnyttjas som allra mest. För balkonger gör det möjligt att skapa vackra oaser som lockar till umgänge såväl som avslappnade stunder. Har fastigheten inglasade balkonger förlängs sommarsäsongen med flera månader per år. 

Sommaren är den tid när balkongen blir bostadens centrum. För att kunna nyttja balkongen till max finns det lite att tänka på. Inglasade balkonger eller balkonger i söderläge kan bli lite väl varma när solen ligger på. För husdjur kan balkongen bli en livsfara och om du vill ha plantor på balkongen kan det vara bra att tänka hur mycket allt väger. Här får du tips och råd på vad du ska tänka på sommartid om du har balkong.

För varmt på inglasad balkong? Så här sänker du temperaturen

Här finns några tips på hur du kan få ner temperaturen på din balkong:

  • Använd solskyddsgardiner. Det finns många olika varianter av solskyddsgardiner som kombinerar olika funktioner. Vissa modeller går att integrera och kommer i olika färger, från diskreta genomskinliga till mer färgglada varianter. 
  • Fläkt. En vanlig bordsfläkt får luften i rörelse och skapar svalka. För ännu mer effekt är en takfläkt ett bra alternativ.
  • Inred ljust. Vitt stöter bort värme medans svart drar åt sig.

Ljus inredning i kombination med växter och fläkt gör det möjligt att nyttja den inglasade balkongen till fullo. 

Solskydd och insynsskydd för balkonger

En bostadsrättsförening kan med fördel ta fram riktlinjer för solskydd och insynsskydd. Genom att boende får klara riktlinjer och en guide som gör de lätt att skydda balkongen från vind och sol ökar trivseln i fastigheten. Om balkongerna inte är inglasade är det vara extra viktigt med möjlighet att välja solskydd och insynsskydd.

 Det finns praktiska solskydd som även skyddar mot lättare regn. Insynsskydd ger en ombonad känsla och gör balkongerna mer privata.

Låt balkongen bli en blomstrande oas

Balkonglådor är perfekta för att inreda vackert med dina favoritblommor. Kombinera små växter med lite större växter som skuggar. Det är bra att tänka på att balkonglådor sällan får hängas på utsidan, dessutom är det mer lättskött när lådorna hänger inåt. Du kan odla allt från färgglada blommor till härliga örter som sprider ljuvliga dofter. 

Har du krukor med större växter är det viktigt att tänka på den totala vikten. Därför är det bra att kontrollera vad som gäller i fastigheten där du bor. Bostadsrättsföreningar brukar ha en angiven totalvikt per balkong och per kvadratmeter.

Inglasade balkonger och balkonger som har skydd för vind gör det möjligt att även odla härliga grönsaker. Tomater, chili och paprika är förslag på trevliga växter som inte bara är vackra att titta på utan som levererar ingredienser till middagen. Om det är mycket sol på balkongen trivs medelhavsväxter. Det kan vara citrusträd som olivträd. Även andra växter såsom yuccapalmer trivs när det är varmt. 

Balkonger som ligger i skuggläge brukar vara en mardröm för många fast med det rådande klimatet de senaste somrarna så kan det vara faktiskt skönt och avkopplade. Däremot kan det bli lite mer utmanande med växter i skuggläge. Men såklart går det att lösa. Det finns vissa växer som passar skuggiga balkonger såsom Murgröna, Snöflinga, Lobelia Flitiga Lisa och Småpetunia. Tänk även på att jorden du använder är av bra kvalité och att det är bra att du byter till ny jord eller använder flytande näring.

 

Få en säkrare balkong för husdjuren under sommaren

Har du katt eller hund eller kanske ett annat husdjur som du vill kunna låta njuta av sommaren på balkongen finns det regler från Jordbruksverket som du behöver känna till.

  • Om balkongen är över fem meter från marken anger Jordbruksverket att du måste ha nät som skyddar mot fall när du lämnar katten ensam.
  • Bostadsrättsföreningen kan ha egna regler som du bör kontrollera. Det är styrelsen i en bostadsrättsförening som bestämmer om nät på balkongen. 
  • Kontrollera vad som gäller i stadgar innan du nätar in en balkong och även aktuella riktlinjer från Jordbruksverket. 

Det finns bra nät som knappt syns och som smälter in bra mot fasaden. Genom att näta in balkongen får du skydd och du kan njuta tillsammans med ”pälsklingen”. Även om du bor längre ner bör du aldrig lämna husdjur ensamma på balkongen. Bostadsrättsföreningar kan med fördel ta fram riktlinjer för hur balkonger ska nätas in.

Inred balkongen för umgänge och avslappning

Även den allra minsta balkongen går att inreda tilltalande. Här kommer några tips på inredning som gör skillnad och som skapar en härlig atmosfär.

  • Det finns smarta och flexibla möbel-set som kan fällas upp eller ihop vid behov. Då kan du få plats med vänner samtidigt som du får mer yta när du fäller ihop möblerna efter gästerna gått hem.
  • Beroende på typ av balkonggolv kan golvet i sig kännas lite tråkigt. Trallar och mattor gör skillnad. Du får ett skönare underlag samtidigt som det blir mer tilltalande för ögat.
  • Ljuskällor skapar den perfekta inramningen. Ljusslingor och LED-lampor ger en mysig belysning även när sommarkvällarna börjar bli mörkare.
  • Om du inte har inglasad balkong bör du ha möbler som klarar vind eller förankra dem väl. Det gör det säkert för dig och för omgivningen.
  • Levande ljus är mysigt men lämna aldrig ljus tända när du inte är på plats. Välj ljuslyktor som är säkra och minskar brandrisken eller elektriska ljus för säkerheten. 
  • Hängmattor bjuder till vila samtidigt som du kan möblera balkongen med andra möbler. Tänk på att om du ska fästa i väggar att det är i enlighet med regler i fastigheten.

Får du grilla på balkongen?

Grillning tillhör sommaren! Men att grilla på balkongen är inte en självklarhet.

Det är styrelsen i bostadsrättsföreningen som sätter regler kring grillning på balkonger. I de allra flesta fall är kolgrillar inte accepterade. Det beror på brandrisk och även röklukten som gärna sprider sig in i bostäder. Grilla med kolgrill eller gasolgrill under inglasade balkonger är förenat med fara för liv och hälsa. Röken som bildas av kan orsaka kolmonoxidförgiftning om utrymmen inte ventileras.

Det är bra om styrelsen tar beslut vad som ska gälla när det kommer till grillning vid en årsstämma. Elgrillar är ett bra alternativ om du vill kunna grilla på balkongen. Tänk på att uttag bör vara jordade och kontrollera alltid med styrelsen vad som gäller. En elgrill är säker om den skyddas mot väta och fukt. Du som tycker att kolgrillen är den bästa ger mer smak så anses det nu att en elgrill blir minst lika god som med kolgrill.