Hoppa till huvudinnehållet

Med inglasad balkong blir sommaren dubbelt så lång

Visste du att nio av tio kunder hos TBO väljer inglasning till sin balkong? Fördelarna är många och under varma sommardagar går det att skjuta undan glaset för att öppna upp. Med infravärme och personlig inredning blir det till ett ombonat uterum som du kan njuta av under en stor del av året.

Pär Haglind är vd på TBO och berättar att nästan alla av deras kunder väljer inglasning i samband med beställning av balkong.

– Det finns ett fåtal projekt då vi inte utför inglasning, oftast på grund av att bostadsrättsföreningen inte har råd med det. Men annars väljer 90-95 procent att glasa in från början, säger Pär.

Ett omtyckt uterum att inreda hur man vill

Även om en inglasad balkong inte klassas som ett uterum är det i praktiken precis vad det känns som och kan användas till. Många ser det som ett vardagsrum där familjen kan samlas, äta tillsammans och umgås med vänner. Det blir också en rofylld plats i hemmet att sitta och njuta på själv.

– Vi hör från kunderna att många älskar att inreda och pyssla om sina balkonger. Man vill göra det så ombonat som möjligt, man lägger ut mattor och ställer ut mysiga möbler. Man får ut väldigt mycket mer med en inglasad balkong eftersom det blir många fler månader som man kan använda den under, jämfört med en öppen balkong. Vintertid behöver man inte heller städa undan eller plocka in saker, berättar Pär.

Infällda spotlights och infravärme höjer känslan

Rätt belysning för rätt tillfälle ger en bättre känsla. Levande ljus är populärt, särskilt mot hösten när det är extra mysigt att ha en inglasad balkong som skyddar en. Att kunna släcka ner och tända mer dämpad belysning ger en härlig stämning på kvällen när det blivit mörkt utomhus. Pär berättar att TBO hjälper till även med belysning:

– Något som vi sålt väldigt mycket av på senaste tiden är spotlights infällda i balkongtaket, som kommer klara och installerade från vår fabrik.

För den som vill ha extra värme och kunna sitta ute även under de kalla månaderna är det en utmärkt idé att skaffa infravärme.

– En inglasad balkong ger mest nytta under våren och hösten, och många väljer att ha infravärme som värmer upp luften när det är kallt ute för att alltid kunna använda balkongen. Vi håller på att utveckla infravärme som ska komma infälld och klar i balkongen redan här från fabriken. Jag tror det kommer att bli jättestort, säger Pär.

Inglasad balkong oberoende av väder och vind

Att glasa in sin balkong ger ett naturligt skydd mot regn, snö och blåst. Årstiderna spelar inte så stor roll längre. Glaset fungerar som en extra isolering mot ljud och föroreningar, och kan till och med göra att man sparar energikostnader till uppvärmningen av bostaden.

– Användningsområdet med en balkong som inte har inglasning blir begränsat till fina dagar. Med en inglasad balkong kan man njuta av balkongen även när det regnar eller är småkyligt ute. Dessutom sparar man på balkongdörren och fönstren när de skyddas mot vädret. Inte heller fasaden slits lika mycket. En inglasning höjer även värdet på fastigheten, särskilt inne i städer, säger Pär.