Hoppa till huvudinnehållet

När ni i bostadsrättsföreningen beslutat er för att bygga balkonger är ett första stort steg taget och en spännande förväntan infinner sig. Man börjar fundera på hur det kommer att se ut och det är härligt att gå händelserna i förväg och i fantasin inreda sin nya, fina balkong. Någonstans där brukar frågan landa – hur lång tid tar det att bygga balkong och när på året kan man bygga?

Årstiderna är tvärt emot vad många tror inget hinder. Vi bygger obehindrat balkonger året om. Själva balkongbygget påverkar inte din boendemiljö nämnvärt och du kan bo kvar i din bostad och leva som vanligt medan vi monterar din balkong.

Men innan själva bygget kan påbörjas är det givetvis en hel del förberedelser i form av allt från beslut inom bostadsrättsföreningen till bygglov – där det i varje del är en rad steg att gå igenom. Hur lång tid balkongbygget kommer att ta beror på olika faktorer såsom exempelvis handläggningstid för bygglov, om hyresnämnden ska säga sitt och antal balkonger som ska byggas.

Förankra beslutet och gå steg för steg

Om alla är överens om beslutet att bygga balkonger kan dessa steg gå smidigt och själva balkongbygget vara igång inom ett år. Om det däremot uppstår en tvist tar det ofta betydligt längre tid, men förhoppningsvis hittar man en lösning så att bygget kan ta sin början.

Det är med andra ord en mycket god idé att förankra beslutet väl hos alla berörda parter innan man sätter igång med att söka nödvändiga tillstånd där kommunen (Byggnadsnämnden) ska säga sitt. Deras uppgift är bland annat att ta hänsyn till husets detaljplaner och arkitektur. Föreningens uppgift är att fördela kostnaderna för balkongbygget samt dess underhåll i framtiden.

Med lite framförhållning och en genomtänkt planering finns goda möjligheter att påbörja balkongbygget inom en överskådlig tid från det att projektet påbörjades.

Kontakta oss gärna så hjälper vi dig igång på bästa sätt!