Hoppa till huvudinnehållet

Hur får jag växterna att trivas på balkongen?

Skapa ett eget litet paradis med växter, stora krukor och balkonglådor. Även om solen lyser med sin frånvaro går det att få en prunkande balkong som snabbt blir hemmets nya favoritplats. TBO guidar dig till lättskötta säsongsväxter och hur du undviker de vanligaste nybörjarmisstagen.

Inte nog med att du får en vacker balkong, arbetet med att ta hand om växterna hjälper dig att varva ner och bli mer närvarande. Men vilka krukväxter trivs bäst på balkongen, och vad är bra att tänka på för att de ska blomma så länge som möjligt? 

Kolla upp föreningens regler

Bostadsrättsföreningar brukar ha egna regler kring balkongodling, för att förebygga olyckor och få en bra grannsämja. En bra början är därför att höra vilka regler som gäller för balkongerna i just din förening. Oftast får man inte hänga blomlådor på utsidan av balkongräcket, det får inte heller droppa ner vatten eller falla ner skräp. 

Vill du anlägga en större balkongodling med stora och tunga krukor? Kom ihåg att kontrollera att din balkong verkligen klarar tyngden, fuktig jord väger mer än vad man tror.

Välj växter som trivs i alla väder

Din balkong är många gånger mer utsatt än de flesta trädgårdar. Därför är ett klokt växtval den bästa vägen till att lyckas. En enkel tumregel är att hålla sig till växter som trivs i alla lägen. De ska tåla sol, regn, torka och inte minst blåst. Pelargoner och perenner tål allt från spöregn till skugga. Och de fuchsiasorter som har röda blommor står sig fint i dåligt väder – perfekt till balkongen.

Varför inte skapa en behaglig doft med ätbara kryddväxter? Gräslök, mynta och persilja är lättodlade och trivs bra på en skuggig balkong. Salvia och timjan klarar både stekande sol och torka, och blir fina att blanda i en stor kruka tillsammans med andra blommor. Närproducerat på riktigt!

Satsa på näring och bra kvalitetsjord

Dina växter kommer att tacka dig om du ger dem lite dyrare kvalitetsjord. Den näring som finns i jorden i krukorna förbrukas snabbt och tar slut efter ungefär en månad. Satsa på U-jord som innehåller kort- och långtidsverkande gödsel, dyrare jord håller dessutom kvar fuktigheten längre. Ett klokt val om du vill ha en vacker blomning i urnor, amplar och balkonglådor.

En smart lösning är att köpa en flaska flytande näring från en blombutik, och hälla en svag dos i vattnet varje gång du vattnar. På så vis får växterna näring från både jord och vattning

Vanliga nybörjarfel

Tänk på att välja rejält stora odlingskärl. Många köper för små krukor, vilket leder till att växterna inte får det utrymme eller den mängd näring som krävs. Det är också vanligt att vattna för mycket, se därför till att dina krukor har ett hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut. Vill du så kryddor från frö? Att få fröna att gro är svårt, satsa istället på att köpa en liten färdig planta och odla. 

Ett annat vanligt misstag är att ha för hög ambitionsnivå, börja inte med för många plantor på en gång. Tre eller fyra stycken blir gott nog om du är nybörjare. Och köper du färdiga växter och blomjord från en renodlad blomsteraffär får du de bästa förutsättningarna att lyckas – detta beror på att blomsterprodukter i mataffärer ofta fokuserar på kortvarig blomning. 

Lycka till med din odling!