Hoppa till huvudinnehållet

Egen fabrik ger stort utrymme för kundens önskemål

TBO levererar balkonger både till nya och befintliga bostadshus. Men hur går det till när en balkong blir till och vad är viktigt att tänka på?

– Ett nytt projekt börjar oftast med att ta fram ett fotomontage. Då ritar vi upp de tänkta balkongerna och gör sen ett montage på ett fotografi av byggnaden där balkongerna är tänkta att monteras, Säger Lars Wasséll som är 3D-visualiserare på TBO, som bygger balkonger i hela Sverige.

Han kan ta fram några olika förslag på utförande och kulör för balkongerna utifrån byggnadens arkitektur, så att kunden, vanligtvis en bostadsrättsförening, kan se och välja vad som passar bäst på deras fastighet.

Vad behöver man tänka på om man ska montera balkonger på ett äldre bostadsrättshus?

– Rent tekniskt är det ingen skillnad när det gäller montage av balkonger på nya och gamla byggnader, men designmässigt skiljer sig alla balkongbyggen åt, beroende på hur fastigheten ser ut. Många hus som vi byter balkonger på är från 1940, -50 och -60-talet. På den tiden var det vanligt med små balkonger. I dag vill de flesta ha större och då gäller det att vara lite försiktig och ta hänsyn till arkitekturen, särskilt när det gäller byggnader med ett kulturhistoriskt värde, säger han och fortsätter:

– Det händer även att kunderna tar hjälp av en arkitekt med lokalkännedom, till exempel när det gäller fastigheter med kulturhistoriskt värde. I de fallen samarbetar vi med arkitekten för att komma fram till en bra lösning. I vissa delar av Sverige finns det även policys för balkongbyten som vi självklart tar hänsyn till.

TBO bygger sina balkonger i egen fabrik. Lars Wasséll berättar att de därför är mycket flexibla när det gäller kundens önskemål om storlek, utseende, inglasning, tak med mera.
– Våra säljare för en diskussion med kunden, jag ritar balkongerna och sen när vi fått en beställning hjälper jag till med framtagning av ritningsunderlag till bygglovsansökan som skickas till byggnadskontoret i den aktuella kommunen. När bygglovet är godkänt och klart sätter vi igång med tillverkningen i vår fabrik i Arboga, berättar Lars Wasséll.

Hör av dig till oss!

Undrar du vad det kostar att bygga en ny balkong?
Vi på TBO bygger balkonger helt anpassade efter dina önskemål och behov. Välkommen att höra av dig till oss så kan vi berätta mer om vilken lösning som passar dig och din fastighet bäst.