Hoppa till huvudinnehållet

Därför mår man bra av att vistas på balkongen

Den som har turen nog att ha en stor, användbar balkong att kunna sitta på är säkert också medveten om hur befriande och lugnande det kan kännas. Nära till uteluften men samtidigt en del av ditt eget hem – det blir för många en plats för eftertanke eller trevligt umgänge. Och det är inte bara trivseln som ökar med en balkong.

Att inreda och styla sin balkong precis som man vill ha den kan vara en höjdpunkt i vardagen. Med en inglasad balkong finns få begränsningar. Gröna växter trivs särskilt bra i skyddet mot kyla och vind eftersom inglasningen fungerar lite som ett växthus. Med hjälp av mysiga möbler, ofta av rotting och med sköna sittdynor, textilier, kuddar och stämningsfull belysning skapas en miljö som inte bara växterna frodas i. Även vi människor mår väldigt bra av den trivsamma omgivning som skapas på en balkong.

– Det är många som ser balkongen som ett extra vardagsrum där man umgås och tar det lugnt. Man ser till att göra den så ombonad som möjligt med härliga möbler, mattor och belysning, säger Pär Haglind, vd på TBO.

Gröna växter gör under för välbefinnandet

Du behöver inte ha gröna fingrar för att dekorera med växter på balkongen. Många börjar med hobbyn med krukväxter för att det är lugnande och stressförebyggande, och det finns till och med en slags rehabilitering, trädgårdsterapi, som bekräftar att ta hand om växter och se de må bra är positivt för välbefinnandet

För den som hellre sysslar med annat än växtskötsel finns det dock bra alternativ i konstgjorda blommor och växter, garanterade att aldrig vissna! Växter kan också fungera som ett naturligt insynsskydd. Om man väljer att odla nyttoväxter som kryddor och sallad blir dekorationerna dessutom ett smart och gott tillskott till matlagningen i köket.

Textilier och rätt belysning ger hög mysfaktor på balkongen

Med en inglasad balkong behöver man inte tänka på att dynor, kuddar, filtar och andra textilier blir fuktiga. Istället är det fritt fram att se till att balkongen blir så ombonad som möjligt med sköna sittdynor och mjuka kuddar.

– Inglasningen ger ett antal fler månader att njuta av balkongen, redan i mars, april när solen tittar fram börjar den värmas upp. Många väljer att installera infravärme för att alltid kunna njuta av värmen, säger Pär på TBO.

Han berättar att balkongerna på TBO kommer med spotlights installerade i taket, direkt från deras fabrik. Sedan är det upp till var och en att komplettera med stämningsfull belysning. En tänd ljusslinga höjer till exempel mysfaktorn direkt.

Inglasning på balkongen ökar livskvaliteten

Att sitta inomhus kan ibland upplevas som trångt och instängt. Vetskapen om att ha en balkong att kunna gå ut på när man vill fungerar som en frihetskänsla när tillgången på fantastisk utsikt och frisk luft finns precis i närheten. Med en inglasad balkong får hemmet större yta, ökad trivsel och ett slags extrarum för njutning och eftertanke, inte bara under sommarens varma dagar utan även under kyligare månader. Vad sägs om att sitta vid ett bord på balkongen och njuta av en god middag och dryck, med en filt svept runt axlarna och i skenet av levande ljus en höstkväll?