Hoppa till huvudinnehållet

Maj är den månaden där våren verkligen kan komma på allvar här i Sverige. Vi ger dig lite tips och inspiration för vad du kan göra nu i maj – för att få din balkong redo för sommaren. 

Fyll balkongen med växtlighet och skapa en vacker oas

Under maj månad har du som tycker om att odla grönsaker, blommor och andra växter ett helt ypperligt läge! Däremot är det viktigt att tänka på om din balkong är inglasad eller öppen.

För dig som gillar kryddor och har en inglasad balkong kan det passa väldigt bra med oregano eller timjan. Dessa är exempel på så kallade ”medelhavsörter” som älskar sol och värme. Andra örter som istället gärna står i skuggan, men också bör vattnas oftare är godsaker som gräslök, persilja och mynta.

Fyll gärna balkongen med vackra, färgglada blommor som penséer, hyacinter och krokusar. En del vårblommor klarar dessutom minusgrader vilket lämpar sig bättre för dig med öppen balkong. Andra ska dock gärna placeras inomhus för att inte drabbas om natten skulle bjuda på frost.

3 tips för att lyckas med din alldeles egna balkong-oas.

  1. Använd jord som är anpassad efter de växter du tänker använda, en rekommendation kan vara rosjord eller blomjord. 
  2. Tänk på att inglasade balkonger kan bli som växthus när solen ligger på, växterna kan därför behöva dricka lite mer än annars och mer tropiska frukter som citron och lime kan odlas. Viktigt dock att inte övervattna då du i så fall dränker dina växter.
  3. Ohyra (så som bladlöss, sköldlöss och spinnkvalster) är tyvärr vanligt förekommande hos växter. Se till att bekämpa dem så snabbt som möjligt, i värsta fall får du annars slänga växten.

4 tips för att göra balkongen mysigare

  1. Om du inte har en inglasad balkong är ett parasoll en mycket sund investering. 
  2. Trämöbler, med sin naturliga färg kan utgöra en fantastisk grund, men för en ännu mysigare karaktär rekommenderar vi att inreda med färg. Det kan vara allt från möbler till kuddar, krukor och filtar. 
  3. Använd en effektiv myggfångare om du inte har en inglasad balkong som du kan stänga.
  4. När kvällen lägger sig kan du vrida upp mysfaktorn ytterligare på balkongen med en hemtrevlig belysning och en rejäl värmelampa.