Hoppa till huvudinnehållet

Hur driver jag frågan om balkong i BRF/Bostadsrättsföreningen?

Saknar du en balkong till din bostad?

Om flera i huset har samma önskemål är det vanligt att en balkonggrupp bildas för att driva projektet framåt. Gruppen föreslår till styrelsen att bygglov ska sökas för balkonger. Sedan röstar medlemmarna om förslaget på föreningsstämman – normalt krävs det att två tredjedelar av medlemmarna röstar ja för att förslaget ska gå igenom.

Om det blir ja till bygget är det fortfarande upp till var och en ifall de vill ha balkong till sin lägenhet. Att alla får chans att rösta är viktigt eftersom ett byggprojekt påverkar alla i fastigheten. Så länge det inte kommer in några protester brukar hela processen med byggnation vara klar på ett år.

Att ha balkonger till bostaden gör den väldigt attraktiv, så ofta är det i föreningens intresse att vilja hjälpa medlemmarna med deras önskan. Bostadsvärdet ökar med en gång när det finns en balkong att gå ut på – du kan använda detta som argument när du driver frågan för att få fler att säga ja. Den som investerar i ett balkongbygge är i princip garanterad att få tillbaka mer än kostnaden tack vare värdeökningen. Dessutom är det personliga värdet högt tack vare frihetskänslan och livskvaliteten i vardagen som en balkong skapar.