Hoppa till huvudinnehållet

Oavsett typ av lägenhet ger en balkong ett omedelbart mervärde för såväl de boende som för fastighetsägaren. Nya balkonger kan byggas, befintliga balkonger kan renoveras eller byggas ut. Valmöjligheterna är många och det är viktigt att tänka över vilken typ av balkong som passar just er fastighet bäst.

Nya balkonger – en bra investering för framtiden

Balkongen ger lägenheten en känsla av extra rymd, du får en privat utomhusyta där du kan njuta av att vara ute i friska luften, odla i lådor och krukor eller bara koppla av med en kopp kaffe och en god bok. Är balkongen dessutom inglasad har du möjlighet att använda den året om och vara skyddad för väder och vind när det behövs.

Ofta passar man även på att renovera fasaden när man bygger nya balkonger, vilket förbättrar fastighetens totala intryck. Nya balkonger och en uppfräschad fasad lönar sig och skapar mervärde för såväl de enskilda bostadsrättsinnehavarna som för hela föreningen.

Klicka här för att läsa mer om att bygga, renovera och glasa in balkonger.

Planering av nya balkonger inom HSB:s fastigheter

Vi börjar planeringen av nya balkonger med en noggrann genomgång av vilka beslut och tillstånd som krävs. Dessa beslut och tillstånd är avhängigt faktorer såsom boendeformer, ägandeförhållanden samt fastighetens läge. Läget kan exempelvis handla om hur balkongernas placering kommer att påverka grannarna i närliggande bostäder. Tillstånd och beslut kan krävas från hyresgästföreningen eller bostadsrättsföreningens bolagsstämma, medan det ibland är tillräckligt med beslut från fastighetsägaren.

Det är viktigt att göra detta inledande jobb korrekt för att inte stöta på hinder som stoppar projektet och skapar merarbete.

Bygga ut balkonger inom HSB:s fastigheter

När vi renoverar en fastighet kan utbyggnad av balkongerna bli aktuellt. I äldre hus är balkongerna ofta små, kanske bara en lite vädringsbalkong. Utbyggnad av balkongerna ger då ett modernt intryck och de boende får en funktionell och snygg balkong.

Renovering av balkonger inom HSB:s fastigheter

Valet att renovera befintliga balkonger kan ha olika orsaker. Ofta handlar det om att förbättra den funktionella och estetiska byggnationen, men även säkerställa att balkongerna uppfyller de säkerhetsmässiga kraven.

Vilka fördelar kommer med renovering av balkonger?

Livslängden för balkonger ligger på trettio till femtio år. Det är dock bra att planera in renovering innan balkongerna blir för slitna, då modernare byggteknik leder till förbättringar som inte var möjliga att utföra då fastigheten byggdes.
För de boende kommer fördelar såsom:
– En attraktiv och funktionell balkong
– Ökad säkerhet
– Minskad energiåtgång

Ombyggnad av balkonger inom HSB:s fastigheter

Att bygga om balkongerna kan vara ett god idé när det gäller en helomfattande renovering. Man kan då passa på att både förbättra de befintliga balkongerna och bygga ut dem på samma gång.

Vilka fördelar kommer med ombyggnation av balkonger?

Vid ombyggnation av balkonger får du ett bra resultat och längre livslängd på balkongerna i fastigheten. Ett prisvärt alternativ vid renoveringar.

Inglasning av balkonger inom HSB:s fastigheter

När vi renoverar balkonger har fastighetsägaren ibland valt att låta glasa in dem. Det går både att glasa in befintliga balkonger och välja inglasade när man bygger nytt.

Vilka fördelar kommer med inglasning av balkonger?

Med en inglasad balkong får du en extra dimension till din bostad, där du kan använda balkongen mycket mer effektivt året om. Med inglasningen kan du välja hur mycket vind du vill släppa in, den kan bli en del av rummet innanför eller du kan använda den som en vanlig öppen balkong när vädret är fint. Du kan även lätt montera olika former av solskydd.

I och med att en inglasad balkong ger extra isolering kan du även hålla dina uppvärmningskostnader på en lägre nivå.

Kort sagt – inglasade balkonger är en bra investering för framtiden.