Hur ska jag rengöra/tvätta balkongen?

När du skaffar balkong genom TBO får du också en anpassad skötselrådgivning för hur du tar hand om den på bästa sätt. Det är hyresgästen eller innehavaren av bostadsrätten som står för rengöring av insidan av balkongen.

Ta bort lös smuts från golvet med en sopborste eller dammsugare, och rengör sedan med en mopp och varmt vatten. Om det skulle behövas kan du använda ett milt rengöringsmedel. Var försiktig så att vatten inte rinner ner på till exempel grannens balkong under dig. Om du skulle behöva göra en grovrengöring är det en bra idé att förvarna alla under dig så att ni kan bestämma en tid när de undviker att gå ut på sin balkong.

Det är viktigt att aldrig använda material som slipar på någon del av balkongen, till exempel stålull. Plåtdelar kan du rengöra med en skurborste och sopa. Ett trägolv ska skötas på olika sätt beroende på om det är behandlat eller inte. Om vatten får ligga kvar på det för länge riskerar träet att ruttna, så använd en torr mopp för att torka upp vattnet efter att du har moppat rent.

Glaset på en inglasad balkong putsar du på samma sätt som vanliga fönster. För stora ytor av glas underlättar det att använda en batteridriven fönstertvätt eller lång fönsterskrapa med svamp.

Läs även: Hur kontrollerar jag om balkongen är säker?