Hoppa till huvudinnehållet

Frågor och svar

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får gällande balkonger och inglasningar. Känner du att du fortfarande inte har fått svar på dina funderingar är du alltid välkommen att höra av dig till oss.

Vilka fördelar kan en personlig projektledare bidra med vid ett balkongprojekt i en bostadsrättsförening?

Framförallt vet du vem du ska vända dig till direkt och det är alltid bara en och samma person. Av projektledaren får du dessutom värdefulla tips och råd.

Kan det uppstå problem ifall vi om ett antal år behöver byta ut detaljer på en inglasning på grund av slitage?

Ja, här är valet av leverantör viktigt eftersom det finns risk att mindre kvalitetstänkande leverantörer inte kan förse dig med reservdelar den dagen det behövs. Tänkvärt är också att välja inglasningssystem med så få rörliga delar som möjligt för då blir underhållet mindre.

Skyddar inglasningar balkongen helt mot regn?

Ja, generellt sett skyddar inglasningar balkongen mot regn. Däremot existerar inga inglasningar som är hundraprocentigt täta. En inglasning är inte samma sak som ett uterum. Det är ett vindskydd och utsetts det för extrema väderförhållanden som regn- och snöstormar kan vatten och fukt krypa in. Av den anledningen ska man vara försiktig med val av möbler och extragolv.

Vilka är de viktigaste valen för att maximera njutningen av min balkong?

Felaktigt materialval av balkongplattan är ett vanligt missnöje. Aluminiumdurk som golv kan låta som en trumma när man går på det. Trätrall kräver kontinuerligt underhåll vilket man inte alltid tänker på när man tittar på prislappen. Brister underhållet finns risk för stickor i fötterna och på längre sikt kan allvarligare följder uppstå om träet ruttnar.
Små balkonger är också ett vanligt missnöje. De flesta vill kunna använda sin balkong till att samla familj och vänner kring en gemensam måltid. För det ändamålet krävs åtminstone ett djup på 140 cm, men allra helst 180 cm för högre bekvämlighet.

Vilken trygghet ger det oss att TBO är med i Balkongföreningen?

Alla ledande balkongföretag på den svenska och norska marknaden är medlemmar i Balkongföreningen. Tillsammans arbetar vi för en hög tillverkningskvalitet genom att ta fram gemensamma normer och bestämmelser. Arbetet säkras sedan genom både internkontroller och externa opartiska besiktningsmän. Läs gärna mer om Balkongföreningens kvalitetsarbete på www.bf.nu.

Vem är ansvarig för underhållet av en fastighets balkonger?

Det är alltid styrelsen i en bostadsrättsförening eller fastighetsägaren som är ansvarig.

Förekommer det allvarliga balkongolyckor som orsakats av konstruktionen eller dåliga materialval?

Ja, materialvalet är oerhört viktigt. Exempelvis får inte väggstålet vara av bristande kvalitet eller underdimensionerat. De flesta olyckor som skett beror dock främst på dåligt underhåll av gamla balkonger.