När ni vill bygga balkong i en bostadsrättsförening är vi Er självklara partner. Vi hjälper er genom hela processen – från idé till färdig balkong. Att bygga eller glasa in balkongen är inte bara en bra investering, det höjer också trivseln för de boende. Vi finns här för att ge er de bästa råden och lösningarna, skräddarsydda för just er förening.
Vill ni veta mer om hur ni kan bygga balkong eller glasa in befintliga balkonger i er bostadsrättsförening(BRF)? Kontakta oss på TBO för en kostnadsfri rådgivning. Vi hjälper er hela vägen – från idé till färdig balkong.
Kontakta oss redan idag för kostnadsfri rådgivning
Vi på TBO har lång erfarenhet av att hjälpa bostadsrättsföreningar att förverkliga sina balkongdrömmar. En balkong ger ett extra rum som kan användas året runt, och ofta ökar värdet på lägenheterna mer än vad själva investeringen kostar. Vi hjälper er att ta fram en lösning som passar era behov, oavsett om ni vill bygga helt nya balkonger eller bredda befintliga.
Vi erbjuder också möjligheten att glasa in balkonger. En inglasning ger inte bara ett extra skydd mot väder och vind, det förlänger även användningen av balkongen och fungerar som en extra isolering som sänker uppvärmningskostnaderna. TBO skräddarsyr inglasningslösningar som passar just er fastighet.
Att bygga balkong bostadsrätt kan innebära flera steg, inklusive bygglov och finansiering. Vi ser till att alla steg i balkongbygget följer gällande regler och bygglovskrav. Vi erbjuder rådgivning kring möjliga finansieringslösningar och producerar balkongerna i vår egen balkongproduktionsverkstad i Arboga, vilket säkerställer att de är enhetliga och hållbara. Läs mer om vår balkongproduktion i denna artikel: Flexibel Balkongproduktion. Vi finns även till hands för att ge råd om framtida underhåll, så att hela processen blir smidig och effektiv.
Kostnaderna för att bygga nya eller större balkonger kan variera. En möjlighet är att kostnaden endast belastar de lägenheter som får en ny eller större balkong. I vissa fall kan bostadsrättsföreningen välja att justera andelstalen för att fördela kostnader över tid, eller så betalar de berörda bostadsrättshavarna direkt till föreningen. Om underhållsbehovet är litet, kanske ingen justering av andelstalen behövs. En särskild debitering kan användas enligt föreningens stadgar, men det är viktigt att säkerställa att kostnaderna stämmer överens med de faktiska utgifterna. Läs mer om olika sätt att fördela kostnader för balkonger i din förening genom att klicka här.
Om ni planerar att bygga nya balkonger, bygga ut befintliga balkonger eller glasa in balkonger krävs ett stämmobeslut i bostadsrättsföreningen. Eftersom detta ses som en ”ändring av lägenhet” krävs i regel ett stämmobeslut med högre majoritet. I vissa fall kan det också krävas godkännande från hyresnämnden. Bygglovsfrågor måste också beaktas, då de påverkar hur projektet kan genomföras. Vid byggande av nya balkonger eller utbyggnad av befintliga balkonger som blir större, blir det både en fasadändring och en förändring av berörda lägenheter. Berörda lägenheter är de som påverkas direkt av ändringen, till exempel genom att få en större balkong, samt intilliggande lägenheter som kan påverkas genom försämrad utsikt, minskat ljusinsläpp eller ökad insyn. Alla bostadsrättshavare som berörs av förändringen måste samtycka till åtgärden. Om inte alla samtycker kan beslut ändå fattas på en föreningsstämma med två tredjedelars (2/3) majoritet av de röstande, samt ett godkännande från hyresnämnden. Det är föreningens ansvar att anmäla vilka som är motparter till hyresnämnden. Därför är det viktigt att föreningen har koll på röstlängden och vet vilka som inte har röstat för beslutet eller på annat sätt har samtyckt. Även om alla berörda samtycker till ändringen krävs ett stämmobeslut eftersom balkongbygget innebär en fasadändring. Ett sådant beslut kräver enkel majoritet. Stämmobeslut kan fattas på en ordinarie eller extra stämma. Vanliga formkrav för kallelser, ärenden på dagordningen och liknande måste följas.